Yapım Zamanı:
Ekim 1996 - Ocak 1997
KAPORTACI  DÜKKANI
.
. Sayfa 1 / 2

Yurdumuzda tipik olarak görülebilecek bir kaportacı dükkanı... Malum, genelde her taraf bir mezbele şeklinde olur; temiz, tertipli bir kaporta atelyesi bulmak ender bir durumdur.
Bu dioramada sadece ESCI'nin 1/24 Renault-5 kitini hazır olarak kullandım, etraftaki lastikler ve bir-iki parça haricinde geriye kalan herşey sıfırdan yapımdır.
Renault'un da kaputu ve sol çamurluğunu alüminyum levhadan yapıp yamulttum.



Oksijen tankı, televizyon anten çubuğundan ve asetilen tankı da bir puro kutusundan yapılmadır.
Basınç saatleri ve mengene, silgiden oymadır (kızım ertesi gün okul çantasında silgisini bulamamıştı!!!)
Duvarlar için alçıpan kullandım. En zor tarafı, kağıt kısmını sıyırmak oldu. Ama alçı üzerine briket desenini oymak pek te uğraştırmadı.
Sıvanmış kısım için alçıpanın sıyırmadığım kağıdını kullandım.



Sağda görülen cıvata kutusundaki cıvatalar ile mengene kolu topluiğnedendir. Paslı cıvatalar için önce kısalttığım topluiğneleri ateşte karartıp pas rengi kuru fırçalama uyguladım.
Cıvata tepsisi ise bir ilaç ambalajıdır. Tezgah da balsa çıtalardan yapılma olup eskime görünümü için elektrikli havya ucu ile bölge bölge yakılarak karattım.

Usta ve çırağı çarpık bir Renault-5'i onarmakta. Ustayı pirinç telden iskelet üzerine tuz seramiği ile (un, tuz ve su) yaptım. Çok başarılı olduğunu söyleyemem...
Çırak ise Disney Products'ın elinde sihirli lambası, şalvarlı Alaatin figüründen yontmadır. Nereden nereye... Elinde sihirli lamba varken şimdi bir şalama...Herhalde eski günlerini hasretle anıyordur!

Yerdeki yağ lekeleri gerçek motor yağıdır. Arabamın yağ çubuğundan toplamıştım... Hiçbir boya bu kadar gerçek görünmezdi.


Bu Murat-131 önden iyi bir darbe yediğinden komple yeni bir ön takılmış. Darbede sağ orta direk te eğildiğinden, kriko ile yerine getirilmiş. Uçları metale girmesin diye de iki tarafta da ahşap takozlar var tabii...
Tavan da yan taraftan hasarlı olduğundan sökülmüş ve daha sonra göreceğiniz üzere, dükkanın dışında durmakta...
131 için sadece bagaj kısmını ESCI'nin 1313 Rally kitinden kullandım, çamurluk çıkmalarını keserek macunla normal 131 haline getirdim.
Geri kalan herşey 0.2 mm pirinç levhadan yapılmadır. Elemanları birleştirmek için lehim kullandım, ama lehimin görüneceği ince noktalarda japon ile yapıştırdım.


Burada orta direğin yakın çekimini görüyorsunuz. Bunu, U-şeklinde büktüğüm pirinç levhanın içine kurşun döküp Dremel ile oyma ve eğerek şekillendirme sureti ile yaptım. Bitmiş parçayı gövdeye lehimleyip ek yerlerini tekrar tesviye ettim.

Dükkanın arka duvarı. Poster renkli fotokopide 1/24'e ufaltmadır. Kapının yanındaki elektrik anahtarını bir BC-108 transistörden oydum.
Musluğu, pirinç tel parçalarını lehimleyip tesviye ederek yaptım. Lavabo da pirinç levhadan olup, lehim sonrası iyi bir tesviye görerek oluştu.

Bagajın üstündeki spiral taşın gövdesini balsadan, siperliğini pirinç levhadan yaptım. Kesme taşı olarak ta Dremel'in iyice ufalmış kesme diskini kullandım. Yani yine gerçek malzeme!!


Burada tezgahın olduğu duvar daha net görülmekte. Duvardaki takımlar ve pano aslında bir alüminyum levha. Levhanın arka tarafından bastırarak takımları kabarttım ve boyadım.
Kapıları kalın asetattan kestim, baklava bükümlerini yaptım, balsadan profil çerçevelerini döndüm ve boyadım. Camların kırık olan yerlerini keserek boşalttım, isli ve pis olsun diye de camları kararttım.


Duvardaki kablo detayı. Kablolar beyaza boyanmış bakır telden. Kroşeler de yine bükülüp siyaha boyanmış bakır tel, duvara gerçekten saplanarak kabloyu tutmakta...

Tuvaletin üstten görünüşü... Alaturka tuvaletler doğrudan temas olmadığı için daha hijyenik olarak iddia edilirler. Tabii insanlar temizliğe dikkat ettkleri sürece!
Buranın hal-i pür melali ortada.. Seramik yerine mozaikten dökülmüş bir taş, zamanla çatlayıp patlamış..
Bunu da alçıpan tabanı oymak sureti ile yaptım, mat siyaha boyadıktan sonra hardal rengi ile kuru fırçalayarak geçen zamanın (ve başka şeylerin) izlerini yansıttım.
Duvar kenarında lavabodan gelen drenaj borusu görülmekte (borulama işini minimize etme becerisi..) Taharet musluğu lavabodaki gibi pirinç tel parçaları lehimlenip tesviye edilerek yapıldı. Maşrapa olarak kullanılan bezelye kutusunun içine su görünümü için şeffaf vernik doldurdum. Tuvalet kağıdı filan tabii ki yok. İç çamaşırları zaten emici malzemeden yapılmıyor mu???


Duvarları yapıp ta boş bırakmak olur mu hiç? Mahsun Kırmızıgül'ün 3 adet posteri yapıştırılıvermiş ama güncellenmediği için oracıkta eskimiş...
Bu posterleri de fotokopide ufalttım ve düzgün olmayan bir yüzeye yatırarak üstünden çok hafif ince zımpara geçtim.

Toprak, gerçek toprak. Tabana beyaz tutkal ile yapıştırdım. Nem efektlerini parlak vernik atarak yaptım.
İçerdeki 131'in tavanı buraya atılmış. Yanında da bir Volvo 850 kaputu durmakta. Her iki parçayı da alüminyum foil ile kitlerden kopyaladım.
Castrol yağ tenekelerini bilgisayarda açınım olarak hazırlayıp kağıda bastım, sonra kutu haline getirip ezip büzdüm...