FORD TRANSİT
"Çiçek Abbas"
Orijinal Model: Italeri 3687

Ölçek : 1/24
Başlama: 22 Ekim 2016
Bitirme: 20 Şubat 2017  

Sayfa 3 / 5


 
12 Aralık 2016:
Taban döşemesi için mat siyah folyo kullandım. Desen oluşturmak için silikon bir çekmece altlığının üstüne yerleştirip ısı tabancası ile ısıttım ve bastırarak pütürlü desen elde ettim.


13 Aralık 2016:
Koltukların iskeletlerini balsa levhalardan hazırladım.


14 Aralık 2016:
Koltuk ayakları için bakır telden ayaklar yaptım, tabana yapıştırmak için pimler lehimledim. Bu pimler tabanda açılacak olan deliklere girerek yapışacak. Böylece taban kaplamasında taşan yapışkan görüntüsünden kurtulmuş olunacak.


 

Koltukların dolgu profillerini de balsadan yaptım, selülozik dolgu verniğine daldırıp çıkararak 2 kerede ahşabı doyurdum, sonra astar attım. Ayakları da koltuklara yapıştırdım. Tabana delikleri deldim ve kontrol yerleşimi yaptım.


18 Aralık 2016:
Koltukların kenarlarına iplik ile fitilleri yapıştırdım, sonra boyadım.



Tavandaki kademeyi, parça kesip yapıştırarak arka tarafla aynı seviyeye getirdim.


22 Aralık 2016:
Basamakları ve arka çamurluk davlumbazlarını gövde rengine boyadım.



Stepne jantının alttan görünen tarafında yatak çıkıntısı vardı, kestim. Jantı ana rengine boyadım, lastiği zımpara ile eskittim.


23 Aralık 2016:
Alt tarafı topladım ve biraz eskitme ile tozlama yaptım. Depo, diferansiyel, karter ve amortisörlerde yakt ve yağ izleri uyguladım.


24 Aralık 2016:
Taban döşemesini ve koltukları yerine yapıştırdım.


26 Aralık 2016:
Arka jantları orijinal hale dönüştürme çalışması. Jant göbeğini çizdim, iki katman olarak plastikten kestim. Jantın göbeği konik olduğu için Dremel ile konikliği sildim. Yaptığım göbek parçası düzlenen yüzeye yapıştırılacak.


Ön jantlarda olan konik kapağın yapımı. Önce ahşap çubuğun ucunu konik olarak şekillendirdim. Bir başka ahşap parçasına matkap ile konik yuva açtım. Bir alüminyum levha parçasını erkek ve dişi arasına alıp matkapla sıvama yaptım. Çıkan parçayı  kenarından trimledim.


27 Aralık 2016:
Arka jantların bijonlarını 0.5 mm kurşun kalem ucundan kesip yerlerine sapladım.


28 Aralık 2016:
Gövdeyi astarlamadan önce, tavan kaplama çalışmasını yaptım. Bir kağıdın üstüne düz kağıt peçeteden aldığım bir katmanı yapıştırdım ve kürdan sürerek ek izlerini yapıp yerine alıştırdım.


29 Aralık 2016:
Jant ve lastikleri biraz kirletip yerlerine taktım.


01 Ocak 2017:
Astar atmadan önce, arka kapılara menteşeleri yapmamış olduğumu farkettim... Menteşeleri plastik levhadan yapıp yerlerine yapıştırdım.
Tek parça olan arka camı da yeni duruma göre keserek iki parça yaptım.


04 Ocak 2017:
Far camlarını parça kutumdan kullandım. Alüminyum levhadan reflektörleri şekillendirdim. Ampul efekti için UV kürlü tırnak jelinden damla koyup sertleştirdim. Sonra far camlarına yapıştırdım. Ön ızgarayı mat beyaza boyayıp farları arkadan yapıştırdım.


05 Ocak 2017:
Şöför koltuğundaki pelüşü tüylü toz bezinden kestim, çift taraflı ince yapışkan bant ile koltuğa yapıştırdım. Toz bezinden söktüğüm iplikle gergi lastiklerini yaptım. Biraz da kullanılmışlık kirlenmesi yaptım.


Vites topuzu çok kaba ve kalın idi. Onun yerine plastik başlı topluiğne kullandım. Kestiğim kolun yerine topluiğneyi monte ettim.


Şöför tarafında paspas olarak kullanılan kilimi kağıda basıp tabana yapıştırdım.


08 Ocak 2017:
Ön ızgaradaki hava kesme perdesi için fotoğraf üzerinden desenleri çizip ölçekledim, kağıda bastım. Bunu şablon olarak kullanıp 0.20 mm kalınlıkta alüminyum levhaya izler yaptım.


Bordo renge boyayıp mat vernik attım, dikiş yerlerine siyah ebru boyası ile yıkama yaptım. Sonra yine fotoğraf üzerinden çizdiğim "Çiçek Abbas" yazılarını da basıp parçaları birleştirdim.


..............