- Bu otomobil ile 1977 yılında bir fotoğrafım-
MURAT - 124

(Diecast Model Tadilatı)
....................................................................




Ölçek : 1/18
Başlama: 30 Haziran 2012
Bitirme:  22 Temmuz 2012  

Sayfa 2 / 3


 
14 Temmuz 2012:
Kaputu doğru görünümlü açmak için menteşeleri gerçek konumlarına yakın bir yere koymak gerekiyordu. Ön tarafı Dremel ile oydum, topluiğnelerden menteşe yaptım. Menteşeyi gövdeye tutturmak için topluiğnenin sokulacağı 0,8 mm lik delikler deldim.



Menteşelerin bir tarafını kaputun altına japon ile tutturdum, diğer ucunu da gövdeye sokup çalışma kontrolü yaptım. Malzeme kalınlıklarından dolayı, tam açılmaya yakın durumda kaput ön panele dayanıyor ve daha açmak için menteşeleri 1-2 mm kadar yukarı kaldırıyor. Buna çözüm yok; daha doğrusu var da, bütün oraları kesip sıfırdan parça yapmak lazım, buna değmez diye düşündüm.
 


Kaput dayama telini tutacak topuzu da topluiğneden kıvırarak yaptım. Kaputun içine gömebilmek için kaputu Deremel ile oydum.


15 Temmuz 2012:
Kaput tutma telini de kıvırıp yerleştirdim.  Tekrar çalışma denemesi yaptığımda, kaputun ağırlık merkezi yukarıda kaldığı için daha önce kısa kestiğim menteşe pimlerinin yuvalarından çıktığını gördüm. Menteşeleri söküp uzun bacaklı olarak tekrar yaptım ve yerine yapıştırdım.



Kaput tutma telini yerleştirecek yuvaları da açtım ve tekrar çalışma kontrolü yaptım.


Ön ve arka cam lastiklerinin arasından görünen beyaz yerleri mat siyaha boyadım.

İç tarafın değişimden önceki hali.  Orijinalde iç kaplamalar siyah renkliydi, ona uygun hale çevrilecek.


Arka kapılardan başladım, yarı parlak siyaha boyadım ve çıtalar ile emniyet kemeri tokasına Bare Metal Foil uyguladım.


Modelde alüminyuma boyanmış olan cam çerçevelerine de Bare Metal Foil uyguladım. Yan yana koyulunca fark görülüyor.



18 Temmuz 2012:
Koltukları  kaplamaya sıra geldi.  Daha önceki bazı modellerde kağıda koltuk deseni basıp yapıştırdığım olmuştu; bu sefer farklı bir yöntem denemek istedim. Olabildiğince ince, kumaş görünümüne yakın yüzey dokusu için resimdeki peçeteyi kullandım.
Peçetenin bir bölümünü kesip maske bantları ile A4 kağıda yapıştırdım ve bilgisayarda hazırladığım deseni (orijinaldeki kılıflar açık yeşil-gri karışımı kırçıllı bir desendi) lazer yazıcıda bastım. Peçeteyi sayfadan ayırıp kendi katlarını da ayırdım, neredeyse yarı saydam bir kağıt elde ettim. (resimde koltukların altında görülüyor).
Koltuklara gri astar boya attım. Basılı kağıttan koltuk bölümlerini kaplayacak parçalar kestikten sonra sağda görülen yapıştırıcı ile (her iki yüzeye püskürtülüp 20 dk. beklendikten sonra basarak) yapıştırdım.
Yapışkan ve kağıdın dokusu birleşince, hafif germelerde hemen yırtılmayan bir malzemeye dönüşüyor, birbirinin üstüne kademe farkı belli olmaksızın yapıştırılabiliyor. Koltuğun kavislerini de zorlanmadan malzemeye yedirebildim.
Altta kalan çizgiler parmakla bastırınca hafif belirgin hale geliyor, bir kürdan ucu ile yırtmadan çizgi üstünden gidince çizgiler aynen çıktı.


Koltuğun kaplanmış hali.


Koltukları bitirince nasıl göründüğüne baktım.


Koltuk yüzeyinin çok yakından görünüşü.


Bilgisayarda paspasları çizip hazırladım. Eskiden Durulax marka paspaslar vardı, hatırladığım kadarı ile çizdim. Yapıştırırken yapıştırıcı kağıdın yüzüne kusmasın diye altına alüminyum bant yapıştırdım ve kağıdın üstüne mat vernik attım.
Tabana siyah flocking uyguladıktan sonra paspasları yerlerine yapıştırdım.

21 Temmuz 2012:
Kaloriferin önünde duran konsolu plastik levhadan yapıp yerine yapıştırdım.


22 Temmuz 2012:
Sıra geldi ön tarafın yüksekliğini düşürmeye... Ön takımı söküp dağıttım.  Model üzerinde yaptığım ölçümde ön tarafı 3 mm kadar düşürmenin gerektiğini görmüştüm. Ön tarafı düşürmek için oynanabilecek tek yer, rot çubuğu bağlantısı olan kolu aşağı düşürmekti. Bu kolun ekseni ile tekerlek ekseni arası da 3 mm geliyordu, yani tekerlek eksenine almak işi çözecekti.


Dremel ile kolu diske bağlandığı yerden kestim. Bu kolu diskin tam göbeğine yapıştırmak lazım ama sadece yapıştırmaya güvenmek doğru olmadığından, kol tabanının ortasına  delik deldim. Tekerleği tutan vida bu deliğe de girip bağlantıyı mekanik olarak da sağlamlaştıracak. Modelin kendi vidası kısa kaldığından buraya daha uzun bir vida koydum.


İşlem tamam.


Ön yükseklik sorunu bitince, ön iz genişliği sorununa el attım. Ön tekerlekleri, lastik tabandaki pim yatağı yuvasına değene kadar 2 mm içeri almak mümkün. Hem diskteki göbekten, hem de tekerlekteki göbekten 2 şer mm kestim ve ön iz genişliği normale yaklaştı.

Sonra, modeli topladım, bitmiş resimler bir sonraki sayfada...
.................