OSMANLI
SALTANAT ARABASI


Ölçek : 1/24
Başlama: Ocak 2024
      Bitirme: Eylül 2024    

Sayfa 1 / 1 



Şimdiye kadar olan çalışmalarımdan daha farklı bir çalışma olarak, bir Osmanlı saltanat arabası yapmak istedim.
Ama önemli bir sorun vardı; dökümentasyon yoktu, arabalar da sergide değil depolarda korunuyordu. Bu durumda, başvuru kaynakları olarak fotoğraflar ve bulabileceğim tek tük belgeler kalıyordu.
Görüntüsü güzel bir arabada karar kıldım, bu araba 36-1067 envanter numaralı Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan’a ait Berline tipi Saltanat Arabası idi.
Bulabildiğim en kıymetli döküman, Kıymet İşeri ve Serdar Yaşar'ın hazırladığı "Topkapı Sarayı Müzesi Saltanat Arabalarından Örnekler ve Belgeleme Çalışmaları" oldu. Bu arabanın üreticisi olan Binder Freres firmasının o dönemde yaptığı diğer arabaların internetteki fotoğrafları da emsal bilgiler edinmemi sağladı. Sonuçta, bu arabanın birebir değilse bile dönemsel olarak doğruluğa yakın bir model oldu.


 
Arabanın orijinal fotoğrafı.


Birkaç ay, araştırma ve tasarım yapma ile geçti. Sonunda bilgisayarda üç boyutlu modellemeyi tamamladım.




Yapımı için üç boyutlu yazıcı kullandım. Bu aynı zamanda ilk üç boyutlu FDM yazıcı denememdi. Güzel çıktıyı bulabilmek için birkaç kere denemeler yaptım. Altta şasi kolları.


Örneğin kabin yanları. Daha az sürede basılsın diye parçaları yatay yerleştirdim.  Bunlar dış taraflar.



İç taraflar. Destekler temizlenince (ki %100 olarak temizlenemiyor) diğer parçalara birleşecek bölgelerdeki yüzey bozuklukları nedeniyle güzel birleşme olamıyordu. Bu sebeple, böyle parçaları uzun sürmesine rağmen dik olarak basmak gerektiği sonucuna vardım.


Dik olarak basarken de, cam dikmeleri yetersiz destek aldığından dolayı basım sırasında kırılmaya başladı. Çözüm olarak cam boşluklarını çevre delikli dolu olarak basıp sonra koparıp tesviye ederek yaptım.




Parçaları basıp düzelttikten ve gereken yüzeylere macun-zımpara uyguladıktan sonra boyadım. Koltuklar, tavan ve kapı içlerini kadife tozu ile kapladım. Taban içine halıyı, kağıda basıp yapıştırarak yaptım.




Toplamaya başladım. Köşe fener camlarını şeffaf hortum kullanarak oluşturdum. Kapı menteşe pimlerini 0.40 mm çelik telden keserek yaptım.


Arabacının oturağındaki örtüyü yapmak için, bir parça kumaşı sulandırılmış beyaz tutkala batırarak doyurdum ve oturağın üzerinde şekillendirip kurumaya bırakarak yaptım. Püskülleri, piyasada satılan altın rengi bir süslemeden keserek yapıştırdım.




Bitmiş resimler... Dekalleri bilgisayarda hazırlayıp bastım.











Merdivenler katlanabilir olup kabin içinde veya dışında sergilenebilmektedir.


















Sol merdivenler kabin içinde katlanmış olarak görülmektedir.