POMA TOMA'YA KARŞI

 


Ölçek : 1/87
Başlama: 14 Ekim 2013
Bitirme: 27 Aralık 2013   

Sayfa 2 / 3

 
Üst gövdeyi boyadım.


TOMA'yı da boyadım, hazırladığım decalleri her iki modele de uyguladım.



Kepçeye Tamiya pasteller ile kurumuş çamur efekti yaptım. Paletler lastik olduğu için boyalar tutunmuyordu, o sebeple paletlerin üstünü yapışkanlı alüminyum kanal bandı ile kapladım, boyayı onun üstüne uyguladım.



Gaz kapsüllerine karşı siper olarak kullanılan şemsiyenin dışını ve içini düz ve ters baskı olaraak hazırlayıp kağıda bastım. İç içe birbirine yapıştırdım, içten dış tarafın görünümünü andırsın diye beyaz toz boya atıp görüntüyü silikleştirdim. Şemsiye sapı için topluiğne kullandım.



Paletlerin pisletilme işlemini de bitirdim, şasi ve gövdeyi birbirine epoksi ile yapıştırdım, kabin önüne tel kafes hazırlayıp yapıştırdım.



30 Ekim 2013:
Gövde üstüne insanları yerleştirmeğe şemsiye tutan adam ile başladım.


31 Ekim 2013:
..... bunu diğer insan figürleri takip etti. Bazılarının ağız ve burunlarını örten beyaz maskeleri de boya ile yaptım.


Kepçenin bitmiş hali...


TOMA'nın bitmiş hali. Pek belli olmuyor ama içinde iki kişi oturmakta...



20 Aralık 2013:
Bu fotoğrafın nerede çekildiğini bulmak biraz zaman aldı. Google Earth ve Yandex fotoğraflarından yeri tespit ettim. Çok yer kaplamayacak kadar bir alanı ölçekleyip yerleşim yaptım. Sol tarafta turuncu çerçeve, dioramanın yapılacağı alanı belirlemekte. Sağ tarafta ise diorama tabanına yerleştirilecek refüj ve şerit çizimleri görülmekte.

Kullanacağım işaret levhalarını bilgisayarda hazırlayıp ölçekli olarak bastım. Kağıdın arkasını boyama sorunum olmasın diye tabela arkalarını da bilgisayarda hazırlayıp bastım, katlanıp birbiri üstüne yapıştırılınca önlü-arkalı tabela oluşmakta.

Kontrplaktan kestiğim tabanın üstüne 2000 no. zımpara kağıdı yapıştırdım ve önce asfalt tonunda boyadım. Sonra, arkası yapışkanlı A4 kağıtlara refüj ve şeritleri basıp boyama maskesi hazırladım, bu maske ile beyaz şeritleri yola uyguladım.

22 Aralık 2013:
Orta refüjleri 2 mm balsadan kestim, macunlayıp beton tonunda boyadım. Sonra bunları tabana yapıştırdım. Direk, tabela vs. yerleri önceden delmiştim.

Büyük yönlendirme levhasını kare pirinç profilden lehimleyerek yaptım. Alt tarafta vida dişi açtım, tabana alttan vida ile sabitlenecek. Plastik parçalardan taban kaide ve desteklerini hazırladım, levha desteklerini de üst kola lehimledikten sonra boyadım ve levhaları yapıştırdım.

Bordür taşlarını 2 mm plastik levhadan şerit keserek hazırladım. Özellikle dümdüz kesmedim ki, taşlar arasında olan seviye farklılıkları biraz ortaya çıksın. Bir grup taşı sarıya boyadım, sıra ile beyaz-sarı olarak dizmeğe başladım.

Bordür taşları döşenmiş ve büyük yönlendirme levhası dikilmiş hali.

23 Aralık 2013:
Trafik levhasınıngövdesini plastikten şekillendirdim. Ön yüzünü bilgisayarda çizip bastım, ışık kısımlarına Bondic ile şeffaf kabartma uyguladım. Işık şapkalarını pipetten kestim, uçmasın diye yapışkanlı alüminyum bant arkasına yapıştırarak boyadım ve sonra montajı yaptım. EDS ikaz tabelasını da ekleyip yerine yapıştırdım.

24 Aralık 2013:
Aydınlatma direği ile Mobese kamera direklerini de plastik çubuklardan yaptım. En üst bölümleri çelik teldendir. Sokak lamba camını yine Bondic kullanarak yaptım. Sonra alüminyum metalizer boya ile boyadım.

Direk ve tabelalar yerine yerleşmiş durumda...

POMA ve TOMA yı tabanda konuşlandırıp epoksi ile yapıştırdım.  Daha sonra asfaltın üzerini airbrush ile biraz pislettim, tozladım, vs.

25 Aralık 2013:
Siper olarak tutulan tenteyi yapmak için de telden oluşturduğum iskeletin üstüne kağıt peçeteden kestiğim bir parçayı yapıştırdım.