POMA TOMA'YA KARŞI

 


Ölçek : 1/87
Başlama: 14 Ekim 2013
Bitirme: 27 Aralık 2013   

Sayfa 1 / 3

"Gezi Parkı Olayları" sırasında; 3 Haziran 2013 akşamı Başbakanlık Ofisi çevresinde barikat kuran polisle göstericiler arasında sabaha kadar yaşanan çatışmalar sırasında, Beşiktaş taraftar grubu Çarşı'nın bir kepçe operatörünü de yanlarına alarak TOMA'lara doğru sürmesinin ardından, sosyal medyada  TOMA'ya (Toplum Olaylarına Müdahale Aracı) atıfta bulunularak kepçeye POMA (Polis Olaylarına Müdahale Aracı) adı verildi.



 
14 Ekim 2013:
Öncelikle uygun modelleri bulmam gerekiyordu. TOMA'ların imalatında Mercedes Atego kullanılmakta olduğundan, en uygun olarak SIKU'nun itfaiye aracını aldım. Gerçi TOMA'ya çevrildikten sonra kebin pek önemi kalmıyor ama maksat aslına uygun olsun... Kepçe için de, eylemde kullanılan Sumitomo SH290'ın hazır modeli yoktu, şekil olarak benzer bir tane bulup sipariş verdim. Ancak, her ikisi de 1/87 olmasına rağmen kepçe çok iri kaldı. Sonuç: Kepçe sıfırdan yapılacak...
1/87 figürleri de kepçe ile beraber Çin'den sipariş verdim. Üstünkörü boyanmışlar, kullanılacak olanlar tekrar boyanacak.


İşe TOMA'dan başladım, kamyonu parçaladım.


Şasi ve gövdeyi TOMA'nın dingil mesafesine denk gelecek şekilde keserek fazlalıkları attım (soldaki küçük parçalar).


Gövde parçalarını gönyede kalmasına dikkat ederek epoksi ile yapıştırdım.


Gövde ve şasinin kısaldıktan sonra birleşmiş hali.


16 Ekim 2013:
Diğer yandan kepçeyi de parçalayıp dağıttım.  Operatör kabinini aynen, şasi ve paletleri kesip kullanabileceğimi düşündüm. Diğer parçalar işe yaramıyordu.


Figürlerden birini ısıtarak kabinde oturur şekle getirdim ve kabine yerleştirdim.


Şasiyi hem enden hem boydan kısaltmam gerekti.  Resimde görüldüğü gibi kestim, palet yatakları boydan kısaldı ama şasiyi enden kısaltmak için araya balsadan blok yapıp koymam gerekti.


Üst gövdeyi balsa levhalardan kesip hazırladım, macunladım.


Tekrar TOMA'ya döndüm. Pirinç levhadan arka tarafı hazırladım.


 17 Ekim 2013:
Arka kısmın uygunluk kontrolünü yaptıktan sonra plastik levhalardan arka çamurlukları ve balsadan da tepe nozulun olduğu çıkıntıyı yaptım, epoksi ile yapıştırdım.


Buldozer levhasını da plastikten şekillendirdim.


 18 Ekim 2013:
Macunlayıp astarladım, ön koruma zırhını da plastik levhadan yaptım.


 24 Ekim 2013:
Tekrar kepçeye döndüm, teknik broşüründen yaptığım ölçekli çizimlere göre kolları balsadan kestim, üst ve altına plastik levhadan parça yapıştırdım. Silindir braketlerini pirinç levhadan kesip balsaya japon ile beraber gömdüm.

Silindirleri plastik borudan, piston ve burçlarını pirinç tel ve borudan lehimleyerek hazırladım. Chrome silver metalizer boya ile metal efekti verdim.


26 Ekim 2013:
Kepçe kısmı için pirinç levhadan açınım kestim. Ancak yan tarafları lehimlemekte sorunlar yaşadım.
 

Yan yüzeyleri kesilmiş açınımdan yapmak yerine kaba kesilmiş levhaya lehimledikten sonra kenar boyunca makasla kesip eğe ile tesviye yaptım. En son olarak yataklama kulaklarını lehimledim.


27 Ekim 2013:
Balsadan yaptığım üst gövdeyi, yapışkanlı alüminyum kanal bandı ile kapladım, üstüne panel çizgilerini işledim. Palet lastiklerini de yeni boya göre kısalttım, tel zımba ile uçlarını tutturdum.


28 Ekim 2013:
Kolların yapımına devam ettim. Hidrolik hatları telden şekillendirdim ve japon ile kolun üstüne yapıştırdım.


29 Ekim 2013:
Kolun boyanmış hali. Kaidesini pirinç levhalardan, kepçe ufak mekanizma kollarını 2 mm lehim telini ezerek yaptığım parçalardan oluşturdum. Yataklama pimi olarak yine lehim tellerinden faydalandım. Her ne kadar mekanizma hareketli olsa bile, diorama üstünde sabitlenecek.