Sayfa  1 / 7

Bu proje ile 60'ların sonu ve 70'lerin başı nostaljisi yaptım...

O yıllarda her gün bindiğim bu vasıtaların en popüler olanlarından biri 64 Chevrolet Impala veya BelAir Station Wagonları idi. Aracın kendi arka koltuğu yük bölümüne kadar geri itilir, orta sıraya ince 2 kişilik bir koltuk eklenir ve araç 7 yolculuk kapasiteye getirilirdi. Döşemeleri korumak için kapı içleri ve koltuklar (genellikle şeffaf mavi) naylon kılıflar ile kaplanır, yolcular kurcalamasın diye arka kapıların cam kriko kolları sökülür ve sol arka kapının açma kolu da iptal edilirdi... "Müzik çalar" olarak o yıllarda Philips marka, 45 devirlik plakları çalan otomobil pikapları vardı ve dolmuşlarda çok popülerdi.

Günümüzde artık bu dolmuşlar kalmadı, hep minibüsler ile yenilendi. O yıllardan aklımda kaldığı kadarı ile tipik bir dolmuşu yaşatmak istedim ve bu modeli yaptım.

Model olarak AMT nin 6564 no. lu Impala SS modelini baz olarak kullandım. Modeli önce bir station-wagon'a, sonra da bizim dolmuşa çevirdim...
 

Başlangıç   09 Aralık 2000

İlkönce, indirdiğim resimlerden yan görünüşü çıkarıp resimledim.

Tavanı uzatmak için keseceğim yeri belirledim...
...ve bagaj da dahil olmak üzere kestim.
Tavan uzatmasını plastik levhaya çizdim ve ilk kaba bükmesini yaptım.

Uzatmayı modele alıştırdım.

Arka lamba deliklerinin 4 tanesini plastik parça keserek kapattım ve en dışta kalan delikleri dörtgen lambayı alacak şekilde eğe ile tadil ettim. Ayrıca, yan camlar alt çıtalarını da keserek yapıştırdım.
Kapı çizgilerini 4 kapıya göre tekrar oyarak çizdim.
...ve sonra D-sütunlarını kesip tavan panelini gövdeye yapıştırdım. Daha sonra B ve C sütunları gelinca tavan panelinin tam ayarı yapılacak...

Projeye 3 yıl kadar ara verildi ve Aralık 2003'te kaldığı yerden devam edildi...


Tekrar başlama, 1 Aralık 2003:

3 kapıyı keserek çıkarttım ve sadece sol arka kapıyı yerinde bıraktım. Sebebi; dolmuşların sol arka kapıları zaten hep kapalı olurdu ve eğer modelde bu kapı da açılırsa, gövde iyice zayıflıyordu!
Kestiğim kenarlarda görülen fazla et kalınlığını eğe ile incelterek daha makul bir görünüm kazandırdım.

Sol arka tarafa benzin depo kapağını çizdim.

09 Aralık  2003:

Marşpiyelerin üstlerine 2 katmandan oluşan panelleri kesip yapıştırdım.


Ve B-sütunları... İnternette günlerce detay fotoğrafları arayıp indirdim ve doğru imalat için yeterli veriyi topladım. Bu aynı zamanda ilk arka kapı açma denemem. Özelliği, menteşelerin B-sütununda gerçek dönme ekseninde yerleşmiş olması; yani açık olduğu zaman ön kapının açılmasını engellememesi...
İlk önce iç levhalarını kestim.

14 Aralık 2003:

C-sütunlarının iç levhalarını da kestim ve yerine yapıştırdım. 


Bu, arka kapı kilidinin altından başlayıp marşpiyenin üstüne kadar inen eğik parça. Düzgün birleşim için uçları uygun açılarda eğeledim.

Bu da, yukarıdaki eğimli parçanın yan kapatma paneli. Arka levhaya paralel yapışmayı garantilemek için iç tarafa 2 adet mesafe parçası yapıştırdım.

Yukarıda adı geçen parçalar C-sütununda yapıştırılmış durumda...

...ve sonra da zımpara görmüş hali. Daha sonrası için macun devreye girecek...

16 Aralık 2003:

Tekrar B-sütununa geri dönerek, gerekli kesitlerde levhaları çizip kestim...


...ve kendi içlerinde yapıştırdım. Ancak, gövde üzerine henüz yapıştırmadım çünkü önce arka kapı menteşelerini yapıp bunların üstünde denemem gerekiyordu.

Pirinç bir boru parçasını kesip yoğurulan tip çelik macun ile kapı içine yapıştırdım. Macun tam donmadan, dönme eksenini kapı alt köşesinin hemen yanından geçecek şekilde ayarladım.

Bir ataştan menteşe karşılığını yaptım. Öyle bir şekil verdim ki; açık olan uçlardan üstteki, alttakinden daha uzun ve bu sayede kapı, bu tel karşılığa takılıp çıkarılabiliyor. Takmak için önce üst taraf geçirilip alt ucu kurtaracak şekilde üste itiliyor, sonra alt uç tarafı birbirine geçiriliyor.
Bu halde iken B-sütunu ve gövdede denemeler yaptım.

Doğru şekli bulana kadar 4 kere tel bükmem gerekti. Herşey uygun olduğu bir durumda, el ile tutarken CA yapıştırıcı (japon) ileteli B-sütununa tutturdum. 

İlk açma denemesinde, B-sütunundaki bir noktada tam açılmayı engelleyen bir nokta olduğunu gördüm ve burayı giderene kadar eğeledim.

Ve zafer!!!! Arka kapı normal ekseninde açılıyor ve ön kapının açılmasını da engellemiyor...

Bu da kapı sökülmüş haldeki fotoğraf.