|
Türkiye'nin ilk seri üretim otomobili |
|
|
Ölçek
: 1/24
Başlama:
16 Ağustos 2008
Bitirme:
24 Mart 2010
Sayfa 1 / 4
Anadol, Türkiye'de seri olarak üretilen ilk otomobil markasıdır. İlk Türk üretimi otomobil ise 1960 yılında TCDD tarafından yalnızca dört tane üretilen "Devrim" adı verilen örnek otomobildir.
Vehbi Koç tarafından kurulan Otosan Otomobil Sanayi A.Ş. tarafından 1966-1984 yılları arasında İstanbul'daki fabrikada üretilmiştir. 1966 dan 1984 e kadar devam eden Anadol üretimi, yerini 1984 ten sonra Ford Taunus üretimine bırakmış, ancak Otosan 500 ve 600D pikap üretimi 1991 yılına kadar devam etmiştir. Bugün, Otosan Ford Motor Company lisansı altında Ford binek otomobillerinin üretimine Gölcük'teki yeni tesislerinde devam etmekte ve başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye ihracat yapmaktadır. Fabrika 1984 ten sonra Ford üretimi için kullanılmıştır.
Anadol'un üretimi 19 Aralık 1966 da başlamış olsa da, satış ve trafik tescili için gerekli olan "Yeterlilik Belgesi" ve "Araçların imal, tadil ve montajı hakkında teknik şartları gösteren Yönetmelik" onayı Makina Mühendisleri Odası'ndan 28 Şubat 1967 tarihinde alınmış ve dolayısı ile Anadol satışları bu tarihten sonra başlamıştır.
Anadol'un ilk modelleri İngiliz Reliant/Ogle tarafından tasarlanmıştır. Bütün modellerinde kaportası cam elyafı ve polyesterden yapılan Anadol'da motor olarak da Ford motorları kullanılmıştır. İlk kullanılan motor, Ford'un Cortina modelinin 1200 cc'lik Kent motorudur.
Anadol adı, açılan isim yarışması sonucunda finale kalan; Anadolu, Anadol ve Koç arasından seçilmiştir.
Anadol A1, Otosan Otomobil Sanayi A.Ş.'nin siparişi üzerine FW5 kodu ile İngiliz Reliant Firması tarafından geliştirilmiş ve üretimine 19 Aralık 1966 da başlanmıştır. A1'in dizaynı ise İngiliz Ogle Design firmasından Tom Karen tarafından çizilmiştir. A1 üretiminde ilk olarak Ford Cortina'nın 1200cc'lik 1959 model Kent motoru kullanılmış, 1968 de bu motor daha güçlü 1300cc Ford Crossflow motor ile değiştirilmiştir. 1969 da gösterge panosu yenilenmiş, direksiyon daha ergonomik bir hale getirilmiştir. 1971 de o günün modası olarak kabin tavanı vinil ile kaplanmıştır. Bu dizayn MkI tipi olarak Nisan 1972 ye kadar bu şekilde kalmıştır. 1971 de İzmir'de düzenlenen Akdeniz Oyunları için geliştirilen A1 modeline "Anadol Akdeniz" adı verilmiş ve bu modelin üretimine 1972 de başlanmıştır. MkII olarak adlandırılan bu modelde farların yuvarlak şekli yerini dörtgen farlara bırakmış, vites bloğu ve tamponlar yenilenmiştir. Yeni dizaynda tamponlar gövdenin bir uzantısı haline gelmiş, ön ızgara değişmiş, farlar ve sinyaller dörtgen hale getirilmiş, sinyal ve stop lambaları üçgenimsi bir şekil almıştır. Kabin içi de ciddi bir değişikliğe uğramış, gösterge tablosu ve ön konsol, koltuklar değişmiş, kullanılan malzemelerin kalitesi yükseltilmiştir. 1972 den itibaren Anadol�un Coupé'sinde kullanılan bu standart, A1 üretiminin sonuna kadar (1975) aynı kalmıştır.
Cam elyafı ve polyesterden imal edilen bu 5 kişilik araç gövdesi, H-tipi tam çelik şasi üzerine oturtulmuştur. Coupé olarak başlayan Anadol üretimi 1973 sonlarından itibaren salon (sedan) ve estate (station wagon) versiyonlarının da ilavesi ile devam etmiştir. Şasi, helezonlu bağımsız ön süspansiyon ve makaslı arka aksın üzerine kurulmuştur. Frenler ise önler disk, arkalar tamburludur. Direksiyon sisteminde ilk modellerde "recirculating ball" (döner bilyalı direksiyon kutusu) sistemi kullanılmış, daha sonra kremayerli (rack-and-pinion) sisteme geçilmiştir.
Anadol A1 üretimine 1975 yılında son verilmiş ve toplam 19.724 adet üretilmiştir.
Anadol A1 aynı zamanda Türkiye'nin ilk ralli arabası, Anadol Ralli Takımı (ART) da ilk ralli takımı olarak tarihe geçmiştir. Türkiye'nin ilk resmi rallisi olan 1968 Trakya Rallisi'ni kazanan A1 takımı ve ünlü pilotlar Renç Koçibey ve Demir Bükey'dir. İskender Atakan, Claude Nahum, Mete Oktar, Şükrü Okçu ve Serdar Bostancı'yı da diğer ünlü A1 pilotları olarak sayabiliriz. Bir başka A1 fanatiği de ünlü ralli pilotu Romolo Marcopoli'dir. 1968 de bir başka ünlü Türk pilot İskender Aruoba 30.000 km.lik ve 8 ay süren Avrupa-Afrika-Asya Rallisi'ne Anadol A1'i ile katılmış ve başarı ile tamamlamıştır.
Bu model,
ilk çıkan A1 kodlu 2 kapılı
tipin modelidir.