BMC TM-140 Kamyon
(Selvi Boylum Al Yazmalım)

Ölçek : 1/24
Başlama: 12 Aralık 2007
Bitirme:  04 Mayıs 2016  

Sayfa 2 / 9





 
27 Şubat 2016:
Kapı camlarını indirilip kaldırılabilir olarak yapmayı düşündüm. Cam çerçeve ve kızaklarını 1x1 mm pirinç U-profilden kesip lehimleyerek oluşturdum.


28 Şubat 2016:
Cam kolunu topluiğneyi bükerek yaptım. Paneldeki deliğe düzgün oturması ve görüntü olarak cam kolunu andırması için  pirinçten bir pul kesip iğnenin paneli geçtiği yerine lehimledim. Bunun arkasına yine pirinç levhadan kaldırma kolunu lehimledim.  Kaldırma kolunun diğer ucuna da bir topluiğne başı lehimleyip, bunu asetattan kestiğim camın altındaki yarığa geçirdim. 


02 Mart 2016:
Daha önce hazırladığım kapı kilit mekanizması zamanla boşluk yaptı ve dış kolun ağırlığı ile bile aşağı düşmeye başladı. Model bittiği zaman kapının kilitli olarak durmama ihtimalini düşünerek, kilit sistemini değiştirmeye karar verdim. Birçok farklı denemeden sonra,  şu şekilde çözdüm:
Kapı kolunun gireceği yuvayı 1,6x1,6x0,9 mm pirinç kare profilden kestim. Bunu pirinç levhadan kestiğim hareket koluna lehimledim. Hareket kolunun diğer ucuna pirinç 0,7x0,5 mm çapında boru parçasını lehimledim.
Kilit dili olarak yine 0,7x0,5 mm boru kullandım, bunu
kilit mekanizması tabanına lehimli 1x0,8 mm çapında boru içinde yatakladım.
Kilit diline 0,4 mm lik misina sokup dilin arkasını ezerek misinayı sıkıştırdım. Misinanın diğer ucunu, hareket kolunun ucundaki borudan geçirip sonunu yine 0,7x0,5 mm boruya geçirip bu boruyu ezerek misinayı sabitledim. Misinanın köşe dönmesi için plastik parçada çeyrek dairelik bir kanal açıp üstünü yine bir plastik parça ile kapattım,  kapalı bir kanal oldu. Misina bu kanal içinde rahatça köşe dönebilmekte. Sistemi geri getirebilmek için de uygun bir yay bulup yerleştirdim.
Kilit dilinin fazla gelen kısmı daha sonra kesilecek.


02 Mart 2016:
Cam ve kilitlerin çalışması aşağıdaki videoda: 

 


06 Mart 2016:
Cam çerçeve karkasını kapı içine lehim ile tutturdum.


Kapı menteşelerinin imaline geçtim. Sırası ile;
1- Pirinç şerit kestim, bir tarafını lehim ile kapladım. Bu lehim, katlama bittikten sonra iki tarafın birbirine yapışmasını sağlayacak.
2- Şeriti ortasından lehimli yüz içte kalacak şekilde büktüm.
3-  Bükümün dibine bir topluiğne yerleştirerek pense ile iki kanadı topluiğne gövdesini saracak şekilde sıkarak kapattım.



4- Bükümden normal olarak yuva her iki tarafa da eşit çıkacak şekilde oldu. Ama menteşenin gövdeye oturacak kısmının düz olması gerekmekte.
5- Bunu sağlamak için, iğne yuva içinde iken pense ile bastırarak bir tarafa doğru yuvayı eğdim.
6- Yuvanın simetrisi bozuldu, alt taraf düze yakın oldu.


7- İki kanadı, üstten havya ile bastırarak arada kalan lehimi erittim. Bu işlem sırasında menteşeye kaynamasın diye topluiğneyi yuvadan çıkarttım.
8- Eriyen lehim kısmen yuvaya kaçtığı için 0,50 mm matkap ucu ile deliği tazeledim.



9- Bir tarafı alıp, Dremel kesici uç ile ortaya karşı tarafın gireceği kanalı açtım.
10- Karşı tarafı da bir öncekine girecek gibi iki taraftan traşladım.
11- Tarafları bir araya getirip matkap ucu ile son kontrolu yaptım.
12- Her iki taraftan fazlalıkları kesip araya 0,40 mm bakır tel geçirdim. Toplam 4 tane menteşe, kullanılıncaya kadar birbirleriyle eşlenmiş durumda bekleyecek.
 
Her iki kapının da iç ve dış panellerini lehim ile birleştirdim. 



08 Mart 2016:
Kapı çevre panellerini kesip büktüm.


11 Mart 2016:
Bu arada gösterge panelini pirinç levhadan, kaloriferi ise MDF parça ve plastik levhalardan yaptım.  Her ikisinin arkasında, kebdeki yerlerine yerleşmelerini sağlayacak teller bulunmakta.


12 Mart 2016:
Ön dingilin imaline geçtim. 2 adet ön ve arka bölüm olarak simetrik parçaları 0.25 mm pirinç levhadan kesip büktüm.


Parçaları sırt sırta koyup birbirine lehimledim.



Makas bağlama tablalarını da hazırlayıp dingilin üstüne lehimledim. Kingpin yatakları olarak M2 dişli pirinç tabla somunları kullanıp dingil başlarına lehimledim.


Ön makasların tasarımı. Makasları Autocad ile çalıştım ve her katmanın boyunu belirledim.



 Ön makasların imali.  Bir makas için 14 tane farklı boyda yaprak kestim, merkezleme deliklerini deldim.

13 Mart 2016:
Makas başlarına 1x0.8 mm çapında pirinç boru parçaları kesip lehimledim. Yaprakların ortalarına her iki taraftan lehim uyguladım ve bir topluiğne ile merkezledim.



Makası kıskaçlar ile sıkarken, pürümüz ile ısıtarak orta kısımlardaki lehimleri erittim ve yapraklar ortadan birbirlerine bağlanmış oldu.


Lehimden sonra merkezdeki topluiğnenin fazlalığını kestim.


Yine pirinç levhadan şeritler keserek yaprak tutucularını yaptım ve en üst yaprağa lehimle sabitledim.


15 Mart 2016:

Makas bağlama U-cıvatalarını 0.8 mm telden büküp yerlerine geçirdim, somun niyetine de plastik çubuk parçalarına delik açıp tellere geçirdim. Bunları makaslara japon ile yapıştırdım.

..........................