BMC TM-140 Kamyon
(Selvi Boylum Al Yazmalım)

Ölçek : 1/24
Başlama: 12 Aralık 2007
Bitirme: 04 Mayıs 2016  

Sayfa 3 / 9





 
16 Mart 2016:
Aksonları pirinç levhadan kesip büktüm. Uçlarına pirinç M2 vidalar lehimledim.



19 Mart 2016:
Arka makaslara geçtim. Öndekilerin aksine, bunlar daha kalın olacağı için fazla sayıda pirinç levha kesmek yerine ana yaprağı çift kat pirinç levhadan kesip geri kalanını 0.5 mm plastik levhalardan oluşturdum.



Arka makasları küpelerini de yapıp yerlerine yerleştirdim. Ön aksonlara M2 vidaların başlarını kesip lehimledim, rot çubuğunu da 2 mm alüminyum telden kesip aksonlar arasına yerleştirdim. Rot başları olarak topluiğne kestim, birleşimden sonra çıkan uca lehim yapıp rot mafsalını oluşturdum.



20 Mart 2016:
Arka dingil için kare pirinç boru ve makas oturma levhaları için pirinç levha kullanıp birbirine lehimledim. Aks çıkıntıları için M2 vidalar kullanıp vida başları kare profile boşluksuz sıkı geçecek kadar başlarını traşladım ve kare profilin içine ittim. Aks oynamasın diye de dingil ucuna gelecek yere M2 pirinç somun koydum.



Diferansiyeli plastik levhaları kesip üstüste yapıştırıp çelik macunla doldurarak şekillendirdim.



Arka dingil grubunu da makaslara epoksi ile yapıştırdım.



21 Mart 2016:
Tekerlekler için, Jimmy Flintstone JFW-1 ürünü tekerlekleri tadil ettim. Jant boşluklarını doldurdum. Dolan yerlere küçük dairesel delikler açılacak, bijon sayısı 8 olacak.



Fren kampanaları için plastik levhalardan model yapıp silikondan kalıp aldım.



Yakıt deposunu pirinç levhalardan kesip kıvırdım, gövdeyi ortadan lehimledim. Sonra baş kısımlarını da lehimledim.



Depo bağlama braketlerini pirinç C-profilden kestim, ısıtarak büktüm ve depo kelepçe bant deliklerini oydum. Kelepçe bantlarını pirinç levhadan kestim.



Braketleri şasiye lehimledim, depoyu braketlere oturtup bantlarla depoyu sabitledim.



23 Mart 2016:
Arka çeki grubu şasi parçalarını da pirinç levhadan hazırlayıp yerine lehimledim. Çeki demiri braketini, plastik kablo bağının ucunu kesip şekil vererek hazırladım, epoksi ile yapıştırdım.



24 Mart 2016:
Ön tampon imali için pirinç dikdörtgen profilin bir yüzünü Dremel ile kesip çıkardım, U-profil yaptım.



U-profilin kenarlarına Dremel ile çentikler açıp uçları kıvırdım.



Kıvrılmış uçları lehim ile doldurup sabitledim.



Oto çelik macunu ile yüzey düzeltmesi yaptım, tampon uçlarına 1 mm demir telden direkler kesip lehimledim.



Tekerleğin kalıptan çıkmış ve işlenmiş halleri.



26 Mart 2016:
Motor ve vites kıtusunu balsa levhalardan oluşturdum. Kaput açılmayacağı için motora detay koymayacağım, araca alttan bakılınca orada motor olduğu belli olsun diye yapıyorum. Sonuçta şaftın bir yere bağlanması lazım.



Kebin şaseye bağlanma yerlerini hazırladım. traverslere delikler deldim, kebin tabanındaki karşılıklarına M2 somun burçlar lehimledim.



Direksiyon sistemini direksiyon kutusu çıkışına kadar tamamladım.
 


Kapı altı basamaklarını pirinç levha ve teller kullanarak hazırladım, yerine lehim ile birleştirdim. Aslında aracın orijinalinde bu basamaklar kebe bağlıdır, ancak filmde kullanılan araçta bunlar çıkarılıp sonradan bu şekilde bir montaj yapıldığından ben de ona uydum.
Fren servo tankını da plastik boru, ahşap çubuk ve pirinç levhadan oluşan tespit braketleri ile beraber hazırlayıp şasiye epoksi ile yapıştırdım.
 

.......................................