.
RENAULT 12

1977 LONDON-SYDNEY RALLİSİ TÜRK MİLLİ TAKIMINDAN 34 ZN 833.
.
Başlama: 29 Ekim 2005
Bitirme: 03 Mayıs 2009

Sayfa 6 / 9


03 Nisan 2009:
Motor kaputunu ve radyatörün hizasına gelen ön kısmı kestim (orijinalinde de kesilmişti).
 Kaput için resin ile uğraşmak istemedim, 0.7 mm pirinç levhadan kaputu kestim. Ortadaki çökertmeyi taklit için çökertme kısmını boşalttım.
0.3 mm pirinç levhadan tam boşluğun içine yerleşecek şekilde bir parça kestim. Bu iki parçayı birbirine lehim ile tutturmak için önce her ikisini de çepeçevre lehimledim.
İç yüzeyler aynı seviyede olacak şekilde parçaları lehimledim. Daha sonra fazlalıkları taşlayacağım.
Kaputun ham hali. Metal kalınlık farkından çökertme varmış gibi duruyor.
05 Nisan 2009:
Motor kaputundaki sıcak havayı atmağa yarayan şapkanın boşluğunu açmağa başladım. Bir taraftan da, yine 0.7 mm pirinç levhadan kaput alt takviyesini yapmağa koyuldum. Bunun için kaput alt takviyesini bilgisayarda çizdim, kağıda basıp 2 taraflı yapışkan ile pirinç levhaya tutturdum. Buna göre oymak için pilot delikleri açtım.
Hava tahliye deliğini tamamladım, buraya uygun olacak şekilde bir şapkayı balsadan şekillendirdim.
Kaput alt takviyesini tamamladım, her iki parçayı da japon yapıştırıcı ile birbirine bağladım.
Şapka imali için erkek-dişi kalıp yaptım. Önce balsa parçadan silikon macun ile kalıp alıp, bu kalıp ile  resinden soldaki erkek parçayı oluşturdum. Sonra buna kalıp ayırıcı sıvı sürüp çelik macun ile üstüne uygulama yaparak dişi kalıbı hazırladım. Arasına 0.1 mm alüminyum levha koyup "presledim", çıkan parçanın iç tarafına mukavemet versin diye japon yapıştırıcı sıvayıp aktivatör ile dondurdum. Arka yüzeyi kesip kenarlardan uygun şekilde traşlayınca, şapka kaputa yapıştırılmağa hazır oldu.
06 Nisan 2009:
Motor kaputunu menteşeli yapabilmek için 0.3 mm pirinç levhadan radyatör önündeki çerçeve paneli yaptım. Buna kaput menteşelerinin gireceği yatakları lehimledim. Aslında menteşe yatakları far yuvası yanlarında ama bu modelde oralardan yataklama şansım olmadığı için bu bölgeyi seçtim.
Bütün gün uğraşıp deneme-yanılmalarla uygun çalışan bir çift menteşeyi ataş telinden imal ettim. Kaputa bağlantı için ataş telinin girebileceği kulakları yapıp kaputun altına japon yapıştırıcı ile tutturdum. %100 gerçekçi görünüm olamadı ama en azından açılmayan kaputtan daha iyidir!
07 Nisan 2009:
Motor bölümü iç podyalarını da japon ile gövdeye yapıştırdım.
09 Nisan 2009:
Daha önce kopyalayıp döktüğüm lastikler oransal olarak biraz ufak kalmıştı. Yeni lastik arayışına girdim ve bir Citroen C3 diecast modelinde uyguna yakın bir lastik buldum. Dişlerin de ralli lastiğine uygun iri dişler olması artı puandı. Ancak bu lastiğin eni biraz fazla, yanak yüksekliği ise biraz azdı. O yüzden bu lastiği kullanarak sıfırdan yeni bir lastik imaline başladım. Önce lastiğin göbeğini uygun bir parça ile doldurup kalıp aldım, bu kalıbı kullanarak resinden bir yarım lastik yaptım. Tornada göbeğini 15 mm e işlettim ve doğru lastiğin tam yarı eninden kestirdim. Lastiğin janta yakın olan kısmındaki ek izini çelik macun ile doldurup zımparaladım. Şimdi bu yarım lastikten kalıp alacağım.
10 Nisan 2009:
Bagaj kısmını ayıran panelleri de resin ve plastikten yaptım, ön şasi kollarını tabana japon ile yapıştırdım.
11 Nisan 2009:
Ön göğüslük panelinin mastarını (solda) balsa ve plastik levhalardan yaptım, silikondan kalıp çıkarıp resinden kopya (sağda) aldım.
Arka dingilin kavisli şeklini verebilmek için plastik çubuklar kullandım. Sebebi, tek parça herhangi bir malzemeden bükerek yapma şansım yoktu. Bir ağaç parçasına arka dingilin profilini çizip, Dremel ile oyarak şablon yaptım. Sonra 3 parçe plastik çubuğu ısı tabancası ile bu kanalda şekillendirdim. Ard arda yapışınca dingilin enini oluşturdular.
12 Nisan 2009:
Arka dingil üzerindeki diğer elemanları da plastik levhalardan yapıp montajını tamamladım.
14 Nisan 2009:
Ön ve arka camların bombelerini verebilmek için, çelik macundan erkek ve dişi kalıplar yaptım. Asetat parçayı işkence ile kalıplar arasında sıkarken ısı tabancası ile ısı uygulayıp asetatı yumuşattım, bu şekilde form aldı.
En zor işlerden biri jantları imal etmekti. 
(1)   Önce parça kutumdan çapı uygun bir jant buldum.
(2)   Bunu işleyip plastik levha parçalarından mastar jantı imal etmek iki günümü aldı. Sonra silikondan iç ve dış kalıp yaptım.
(3)   Resinden dökülmüş ham jant
(4)   Boyanmış jant ve lastik.